ARHIVA NOVOSTI 2023 - GKP PRE-KOM d.o.o.

Idi na sadržaj

ARHIVA NOVOSTI 2023

O NAMA

STARA ARHIVA: 2022 / 2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 11 / 10 / 09 / 08 / 07 / 06 / 05 / 04 /03 / 02 / 01AKCIJE ČIŠĆENJA OKOLIŠA UZ DAN PLANETA ZEMLJE

21.03.2023. Već tradicionalno u drugoj polovici III mjeseca i cijeli IV mjesec provodi se kampanja ZELENA ČISTKA i PRE-KOM-ova kampanja NE DVOJI NEGO SMEĆE ODVOJI ! uz Dan Planeta Zemlje. Kroz to vrijeme čisti se okoliš cijelog područja gdje PRE-KOM sakuplja otpad (14 JLS-a), akcije čišćenja organiziraju JLS, a PRE-KOM preuzima sakupljani otpad. Nažalost i sada sakupljaju se znatne količine nepravilno odbačenog otpada u prirodu. Pozivamo sve da ne bacaju otpad u okoliš jer sve vrste otpada mogu predati u sklopu usluge gospodarenja otpadom. Sve domaćinstva koja nisu u sustavu gospodarenja otpadom pozivamo da se uključe što prije. Pogledajte foto galeriju iz ovogodišnjih akcija ovdje.
NE DVOJI NEGO SMEĆE ODVOJI ! PRE-KOM PRELOG

NAPREDUJE SAKUPLJANJE OTPADA U ROMSKOM NASELJU PRIBISLAVEC

09.03.2023. Nakon početnih problema sustav gospodarenja otpadom u Romskom naselju Pribislavec kreće u boljem smjeru. U sustav je uključeno skoro 60% kućanstva koja izvršavaju svoje financijske obaveze, a Općina Pribislavec osigurala je preko Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina plave, žute i smeđe spremnike sa sve aktivne korisnike iz Romskog naselja Pribislavec. Općina Pribislavec odradila je i sanaciju otpada u okolici Romskog naselja te sustav gospodarenja otpadom postaje isti kao kod svih naših korisnika. Pozivamo preostale korisnike Romskog naselja Pribislavec da se aktivno uključe u sustav gospodarenja otpadom kako bi očuvali sada čisti okoliš oko svog naselja.

NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE

08.03.2023. Ako ste zainteresirani za rad u PRE-KOM-a:
1. POMOĆNIK DIREKTORA SEKTORA 1 radnik/ca - VŠS ILI VSS građevinskog, agronomskog ili smjer održivi razvoj, minimalno 1 godinu radnog iskustva, obavezna vozačka dozvola B kategorije, poznavanje rada na računalu, organizacija rada radnika na javnim površinama, organizacija rada na manjim građevinskim i hortikulturnim radovima, organizacija pogreba, poznavanje projekata, obračun radova, vođenje radnih naloga i slično. Nudi se: stimulativna osnovna plaća od 1030 eura koja se povećava 0,5% po godini staža, naknada troškova prijevoza ili cipelarina od 87,60 eura na više, topli obrok 66,36 eura mjesečno, nagrada 82,95 eura mjesečno, također se godišnje isplaćuje uskrsnica, regres i božićnica u ukupnom iznosu 796,34 eura godišnje. Očekivana mjesečna isplata od 1300 do 1600 eura mjesečno (ovisno o godinama radnog staža i trošku prijevoza). Rad izvan fonda sati plaća se sukladno kolektivnom ugovoru. Molbe se primaju do 20.03.2023 u 12.00 sati na mail marina@pre-kom.hr.

2. GROBAR - 1 radnik/ca - minimalno osnovna škola, vozačka dozvola B kategorije, probni rad 3 mjeseca
Mjesečna isplata (neto plaća, prijevoz, topli obrok i nagrada) iznosi od 1000 do 1200 eura ovisno o radnom stažu i udaljenosti za prijevoz. Godišnje se isplaćuje uskrsnica, regres i božićnica u iznosu od 796,34 eura, plus dar za dijete do 15 godina u iznosu od 133 eura. Dodatne stimulacije isplaćuju se za iskop grobne jame, pogrebni ceremonijal i pripravnost (cca. 80 do 150 eura mjesečno), prekovremeni sati, rad nedjeljom i rad praznikom dodatno se plaća od 25% do 150%.
Molbe se primaju do popune radnog mjesta na mail marina@pre-kom.hr.

2. DIMNJAČAR - 1 radnik/ca - dimnjačar minimalno 1 godinom iskustva, vozačka dozvola B kategorije, probni rad 3 mjeseca
Mjesečna isplata (neto plaća, prijevoz, topli obrok i nagrada) iznosi od 1000 do 1250 eura ovisno o radnom stažu i udaljenosti za prijevoz. Godišnje se isplaćuje uskrsnica, regres i božićnica u iznosu od 796 eura, plus dar za dijete do 15 godina u iznosu od 133 eura. Prekovremeni sati, rad nedjeljom i rad praznikom dodatno se plaća od 25% do 150%. Sezona traje od 01.10. do 31.05. kroz ljeto godišnji odmor.
Molbe se primaju do popune radnog mjesta na mail marina@pre-kom.hr.

3. POMOČNI DIMNJAČAR - 1 radnik/ca - bez iskustva, vozačka dozvola B kategorije, probni rad 3 mjeseca.
Mjesečna isplata (neto plaća, prijevoz, topli obrok i nagrada) iznosi od 900 do 1150 eura ovisno o radnom stažu i udaljenosti za prijevoz. Godišnje se isplaćuje uskrsnica, regres i božićnica u iznosu od 796 eura, plus dar za dijete do 15 godina u iznosu od 133 eura. Prekovremeni sati, rad nedjeljom i rad praznikom dodatno se plaća od 25% do 150%. Sezona traje od 01.10. do 31.05. kroz ljeto godišnji odmor.
Molbe se primaju do popune radnog mjesta na mail marina@pre-kom.hr.

Informacije i prijave na marina@pre-kom.hr ili na telefon 040 645458.

KONTROLA ODVAJANJA OTPADA

07.03.2023. Sustavno se provodi kontrola odvajanja otpada i postignuti rezultati su vrlo dobri jer više od 99% korisnika točno odvajaju otpad te im se ovim putem zahvaljujemo na suradnji. Nažalost jedan manji broj korisnika do 1%, sad već možemo reći da namjerno krivo odvajaju otpad, dok jedan manji dio korisnika to radi iz neznanja i nenamjerno. Svim korisnicima do ljeta ove godine biti će podijeljeni novi letci i brošura za odvajanje otpada, a svaki korisnik ako ima nedoumice to može razjasniti sa našim djelatnicima mailom ili telefonom.
1. ODVAJANJE GRAĐEVINSKOG OTPADA
Građevinski otpad potrebno je dovesti u reciklažni centar Hrupine 8, Prelog i svake godine može se predati do 400 kg takvog otpada besplatno godišnje. Navedeni su primjeri bacanja građevinskog otpada u crne i žute kante što se ne smije i potpada po ugovornu kaznu za krivo sortiranje.

2. ODVAJANJE KORISNOG OTPADA
Papir i tetrapak odvajaju se u plavi spremnik, plastika u žuti spremnik, biootpad u smeđi spremnik, staklena ambalaža u vreću za staklo, metalna ambalaža u vreću za metalnu ambalažu. Na slici je nekoliko primjera krivog sortiranja korisnog otpada u krive spremnike kao i bacanje elektroničkog otpada u žute kante mada se on predaje kroz glomazni otpad ili u reciklažno dvorište, sve navedeno se ne smije i potpada pod ugovornu kaznu za krivo sortiranje.

Na kraju sve koji krivo odvajaju otpad još jednom želimo pozvati da otpad odvajaju sukladno uputama za odvajanje otpada, a velikoj većini (većoj od 99%) još jednom zahvaljujemo na suradnji.
NE DVOJI NEGO SMEĆE ODVOJI ! PRE-KOM PRELOG

JALŽABET I PRIBISLAVEC POSTAJU ZERO WASTE OPĆINE

03.02.2022. Općine Jalžabet i Pribislavec na današnjoj svečanosti u Jalžabetu prihvatile su Odluku o pristupanju međunarodnoj strategiji Zero Waste 2025. i krenule u svoje putovanje u društvo bez otpada. Odluku su prihvatila Općinska vijeća a potpisali načelnik Općine Jalžabet Rajko Solar i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić. Prihvaćanjem ove Odluke navedene Općine priključile su se ostalim JLS u sklopu grupacije PRE-KOM-a koje su to učinile prije, te su iskazale opredjeljenje da udio odvojeno sakupljenog otpada povećaju na 75% a količinu miješanog otpada po stanovniku smanji na 60 kg godišnje do kraja 2025. godine. Prisutne su pozdravili direktor PRE-KOM-a Siniša Radiković, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i potpisnici Odluke načelnici Rajko Solar i Matija Ladić.  Prisutnima se obratio i  koordinator mreže Zero Waste Hrvatska gospodin Marko Košak, koji je ujedno i voditelj programa gospodarenja otpadom naše najveće eko udruge Zelene Akcije, koji je pozdravio napredak svih JLS te uključenje novih JLS jer se time poboljšavaju sustavi gospodarenja otpadom na području novo uključenih Općina. Grad Prelog, te Općine Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Goričan, Donji Kraljevec, Belica, Dekanovec, Domašinec, Martijanec, Podturen, Jalžabet i Pribislavec tako zajedno nastavljaju svoje putovanje prema društvu bez otpada i 2025. godine očekujemo ispunjenje naših preuzetih ciljeva od 75% odvojeno sakupljenog i obrađenog korisnog otpada. Na svečanosti su prezentirani podaci o odvojenom sakupljanju i obradi korisnog otpada grupacije PRE-KOM za 2022. godinu koja je godinu završila sa vrlo dobrih 66,9% odvojenog otpada bez obzira što se izračun postoka odvojenog otpada radi na nepošten način na štetu JLS. Tim rezultatima zadržali smo lidersku poziciju u gospodarenju otpadom na području RH. Ovdje možete pogledati foto galeriju sa svečanosti.JALŽABET I PRIBISLAVEC POSTAJU ZERO WASTE OPĆINE

03.02.2022. Općine Jalžabet i Pribislavec na današnjoj svečanosti u Jalžabetu prihvatile su Odluku o pristupanju međunarodnoj strategiji Zero Waste i krenule u svoje putovanje u društvo bez otpada. Odluku su prihvatila Općinska vijeća a potpisali načelnik Općine Jalžabet Rajko Solar i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić. Prihvaćanjem ove Odluke navedene Općine priključile su se ostalim JLS u sklopu grupacije PRE-KOM-a koje su to učinile prije, te su iskazale opredjeljenje da udio odvojeno sakupljenog otpada povećaju na 75% a količinu miješanog otpada po stanovniku smanji na 60 kg godišnje do kraja 2025. godine. Prisutne su pozdravili direktor PRE-KOM-a Siniša Radiković, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, župan Županije Varaždinske Anđelko Stričak i potpisnici Odluke načelnici Rajko Solar i Matija Ladić.  Prisutnima se obratio i  koordinator mreže Zero Waste Hrvatska gospodin Marko Košak, koji je ujedno i voditelj programa gospodarenja otpadom naše najveće eko udruge Zelene Akcije, koji je pozdravio napredak svih JLS te uključenje novih JLS jer se time poboljšavaju sustavi gospodarenja otpadom na području novo uključenih Općina. Grad Prelog, te Općine Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Goričan, Donji Kraljevec, Belica, Dekanovec, Domašinec, Martijanec, Podturen, Jalžabet i Pribislavec tako zajedno nastavljaju svoje putovanje prema društvu bez otpada i 2025. godine očekujemo ispunjenje naših preuzetih ciljeva od 75% odvojeno sakupljenog i obrađenog korisnog otpada. Na svečanosti su prezentirani podaci o odvojenom sakupljanju i obradi korisnog otpada grupacije PRE-KOM za 2022. godinu koja je godinu završila sa vrlo dobrih 66,9% odvojenog otpada i tim rezultatima zadržali smo lidersku poziciju u gospodarenju otpadom na području RH.


KOLIČINE OTPADA SAKUPLJENE 2022. GODINE

03.02.2023 U prošloj 2022. godini sakupljene su rekordne količine otpada od 14.960.502 kg, a do velikog rasta (od 38%) došlo je zbog prihvata i obrade građevinskog otpada. Količine koje se sakupljaju u sklopu javne usluge blago su pale iz razloga što se zbog kontrole proizvodni otpad korisnika "NIJE KUĆANSTVO" više ne sakuplja pod miješani komunalni otpad. Od korisnika "KUĆANSTVO" sakupili smo nešto više miješanog komunalnog otpada no broj korisnika je značajno povećan u prošloj godini sa dvije nove JLS unutar grupacije PRE-KOM-a.  Kada se gleda korisni otpad prema HAOP-u on je porastao jer je veći broj korisnika. Broj korisnika "KUĆANSTVO" povećao se za 13,5% odnosno 1484 korisnika. Postoci odvajanja otpada nastavili su blago rasti osim u 4 JLS (Prelog Donji Kraljevec, Kotoriba i Jalžabet) iz razloga što je opet promijenjen sustav evidencije/priznavanja otpada te se tim JLS miješani komunalni otpad od korisnika "NIJE KUĆANSTVO" stavlja na teret, a njihov korisni otpad im se ne prizna (lošom evidencijom resornog Ministarstva oštećene su JLS sa jakim gospodarstvom). Iz tog razloga Grad Prelog oštećen je za više od 5%, a Općina Jalžabet za više od 15% u odvajanju otpada. Sa ovim problemom upoznali smo i resorno Ministarstvo kako se ne bi opet desilo da najbolje JLS u RH plaćaju poticajnu naknadu (penale). Prošle godine prosječno smo odvajali u sklopu cijele grupacije PRE-KOM-a 66,90%, a čak 6 JLS ima odvajanje otpada veće od 69%. Naše prosječno kućanstvo napravi godišnje cca. 211 kg miješanog komunalnog otpada, a prosječni stanovnik napravi godišnje cca. 66 kg miješanog komunalnog otpada. Kada bi se nam priznale i neke druge vrste u sakupljeni i obrađeni otpad postoci odvajanja bili bi i bolji. Ovi vrlo dobri rezultati plod su suradnje naših korisnika, naših vlasnika i pružatelja javne usluge PRE-KOM-a te im svima čestitamo i zahvaljujemo na suradnji.
NE DVOJI NEGO SMEĆE ODVOJI ! PRE-KOM PRELOG


OSTVARENJE CILJEVA SUSTAVA UPRAVLJANJA KVALITETOM (ISO 9001), OKOLIŠEM (ISO 14001) TE SIGURNOŠĆU I ZDRAVLJEM ZAPOSLENIKA (ISO 45001) ZA 2022. GODINU

18.01.2023. GKP PRE-KOM d.o.o.  je poduzeće u vlasništvu 12 JLS iz Županije Međimurske i 2 JLS iz Županije Varaždinske, te želimo našim korisnicima (kupcima) i putem naše web stranice približiti naše poslovanje u 2022. godinu. Krajem prošle godine pridružile su nam se još 2 JLS i to jedna iz Županije Varaždinske (Jalžabet) i jedna iz županije Međimurske (Pribislavec). Naš sustav gospodarenja otpadom i dalje ostvaruje ponajbolje rezultate u odvojenom sakupljanju i obradi korisnog otpada u RH. Za poslove gospodarenja otpadom ishođene su sve potrebne dozvole i očevidnici. Na poslovima gospodarenja otpadom radi oko 60 radnika sa područja svih JLS gdje PRE-KOM pruža usluge. U 2022. djelomično smo ostvarili smo zacrtane ciljeve, te smo nastavili ulaganja u sve naše djelatnosti.
1. FINANCIJE (nerevidirano)
U 2022. poslovanje iz naših djelatnosti ostvaruje rast prihoda od 18,1% prvenstveno zbog povećanja opsega poslovanja u gospodarenju otpadom uvođenjem 2 novih JLS u sustav. Kako smo povećali opseg poslovanja rasli su i troškovi zbog zapošljavanja novih radnika, troškova poslovanja i potrebnih investicija (amortizacija).   
Prihodi ostvareni: 26.515.747 kuna (3.519.244 eura)  
Rashodi ostvareni: 26.460200 kuna (3.511.872 eura)
Dobit - prije oporezivanje iznosi 55.547 kuna (7.372 eura). Rezultat poslovanja je pozitivan, a uz to odrađene su potrebne investicije potrebne za daljnji rast prihoda u narednoj godini. Nabavljena su 2 mala kamiona za javne površine, teleskopski utovarivač, kamion smečar kapaciteta 8m3, vozilo za prijevoz pokojnika, rajder i rabljeni kamion smečar kapaciteta 22m3. Nažalost svi ulazni troškovi snažno su rasli a prihodi od korisnog otpada značajno su pali. Stalni udar na poslovanje je veliki rast cijene odlaganja otpada miješanog otpada.
CILJ ZA 2023 - Očekujemo rast prihoda do 3%, no ono što zabrinjava je divljanje cijena koje utječu na cijene usluga. Kako je urednost u plaćanju i dalje nije zadovoljavajuća pojačati ćemo aktivnosti na naplati potraživanja.
2. KUPCI
U protekloj godini zadržali smo sve stare kupce. Sa 01.05.2022. sustavu se priključuju 2 JLS gdje nam se priključilo cca. 1600 novih korisnika (kućanstva) i cca 60 korisnika pravnih osoba . Sve zaprimljene prigovore i reklamacije rješava povjerenstvo na čijem je čelu predstavnik udruge za zaštitu potrošača, i njihov broj kreće se na istom nivou prema prethodnoj godini.
CILJ ZA 2023 - U 2023. nastojati ćemo prvenstveno zadržati sve postojeće kupce, dok se širenje i razvoj planira kroz eventualno novo ugovaranje na poslovima gospodarenja otpadom.
3. INTERNI POSLOVNI PROCESI
Nakon provedenih internih audita primijećeno je da se u poslovanju događaju nove situacije, da su postavljeni novi zakonski zahtjevi (vrlo značajan zakonski zahtjev je novi Zakon o gospodarenju otpadom), te su se izdale preventivne ili korektivne radnje. Iz svega navedenog došlo je do promjena djela postupaka kvalitete i prateće dokumentacije. Uz provedene interne kontrole (audite) u 2022. godini imali smo i vanjske kontrola koje nisu utvrdile naše nepravilnosti u poslovanju. U posljednje vrijeme sve je veći problem naći kvalitetne radnike kako za nove poslove tako i za zadržavanje postojećih poslova.
CILJ ZA 2023 - U 2023. planiramo se posvetiti daljnjem poboljšanju naših internih procesa kako bi podigli produktivnost našeg poslovanja.
4. OBRAZOVANJE I RAZVOJ
Protekle godine broj zaposlenih mijenjao se i kretao na oko 105 zaposlenika. Provedena su stručna osposobljavanja za razne poslove, te osposobljavanja iz zaštite na radu. Nastojimo primanja zaposlenika uskladiti sa tržištem rada i našim mogućnostima.
CILJ ZA 2023 - U 2023. nastaviti ćemo stručno usavršavanje naših zaposlenika, te obrazovanje za sigurnost na radu naših zaposlenika, pogotovo novo zaposlenih. Nastaviti ćemo primanja zaposlenika uskladiti sa tržištem rada i našim mogućnostima.
5. ODVOJENO SAKUPLJANJE KORISNOG OTPADA
Duži niz godina vodimo evidencije o sakupljenom otpadu po vrstama. Ove godine se udio odvojeno sakupljenog, obrađenog i oporabljenog korisnog otpada po evidenciji u skladu sa resornim Ministarstvom povećalo se na 66,90%. Sa tim rezultatima očekujemo da ćemo ostati među najboljima u Republici Hrvatskoj.
CILJ ZA 2023 - U 2023. godini želimo daljnji rast udjela u odvojenom sakupljanju, obradi i oporabi korisnog otpada za minimalno 0,2 postotni poen.
6. UKLJUČENOST U ORGANIZIRANO SAKUPLJANJE OTPADA
PRE-KOM je još 2007 uveo sve evidencije o svojim korisnicima pa tako i o uključenosti korisnika u sustav gospodarenja otpadom. Uključenost u sustav je obavezno za sve nekretnine za stanovanje (Zakon o gospodarenju otpadom, Odluke o komunalnom redu). Kako je 2021. godine napravljen novi popis stanovništva uključenost smo počeli voditi prema nekretninama za stanovanje jer u sustavu trebaju biti sve nekretnine. Uključenost prema nekretninama za stanovanje iznosi 82,23% dok prema kućanstvima iznosi 104,88% jer se dosta kuća koristi povremeno (rad u inozemstvu).
CILJ ZA 2023 - U 2023. sa JLS i komunalnim redarima provesti akcije dodatnog uključivanja korisnika u organizirani sustav sakupljanja otpada te nastojati uključenost povećati za 0,10 postotna poena prema nekretninama za stanovanje. Uz uključenost prema nekretninama nastaviti ćemo voditi i uključenost prema broju kućanstva.
7. ZDRAVLJE I SIGURNOST ZAPOSLENIKA
Zdravlje i sigurnost zaposlenika (ISO 45001) naš je primarni cilj kako bi se svi radni zadaci obavljali na  način da zdravlje i sigurnost zaposlenika bude na najvišem nivo.  Educirali smo zaposlenike vezano uz uvedeni sustav. Uveli smo sustav praćenja potencijalno opasnih situacija. Nažalost imali smo 6 lakše ozljede na radu što je rast prema godini prije, a to želimo smanjiti  u narednoj godini.
CILJ ZA 2023 - U 2023. nastojati ćemo završiti bez ozljeda na radu.

UKLJUČENOST U SUSTAV GOSPODARENJA  OTPADOM ZA 2022. PREMA POPISU IZ 2021.

21.12.2022. Sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom sve nekretnine moraju biti uključene u sustav gospodarenja otpadom. Ako to primijenimo, prema zadnjem popisu naša prosječna uključenost prema nekretninama za stanovanje iznosi 82,23%. Vidljivo je da je došlo do pada broja stanovnika kao i broja kućanstava. Na području svih 14 JLS imamo veliki broj kuća koje su prazne ili su u lošem stanju i nisu uključene u sustav gospodarenja otpadom te nisu regulirale svoj status u sustavu gospodarenja otpadom. Sve takve kuće njihovi vlasnici trebali bi proglasiti trajno nekorištenim i time ne bi imali nikakve obaveze plaćanja javne usluge gospodarenja otpadom. Najbolja uključenost je u Općinama Belica i Domašinec zbog zalaganja zajedničkog komunalnog redara navedenih Općina. Pozivamo sve komunalne redare, kao i sve vlasnike takvih nekretnina da reguliraju status trajno nekorištenih nekretnina.

Povratak na sadržaj